Jump to content
Photoman_13

First install NFC 10Y

Recommended Posts

Hello,

I just bought used uu screenshots MFC 10Y with the slide mask under caches for my SP3000.

In the service menu it is not recognized and in the software a message tells me that it is necessary to adjust the focus.

Could someone help me and give me the installation procedure? Thank you for your help.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello. When question is in English I can answer it. All very simple. Just put carrier and mask which you need. With mask have put correct diffusion box. Then go to 0321 menu, put film and make focus correction there. Also can make mask position adjustment - 0420 menu. These tests have do for each mask separately. To make scanner light correction use calibration mask. After that you can scan your films.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, Thank you very much for your answer. I use google translation because my english is very bad.
Should we put a special film or a special target? I did everything with negative film and then a slide.

 always have the W-4336 message in the draw interface.
I can perform menu 420 but the carrier is not recognized in menu 424 (error 4332) and 450 (error W-4336).

On the other hand, in the menu 422 MFC-10Y input check it is recognized with the CID number, I do not understand !!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Which software version installed on your SP-3000 scanner? Is it connected to minilab, to FMPC, or stand alone? SP-3000 software have 4 digit decimal menu ( not three hex symbols ) . 

You asked about SP-3000 scanner. Maybe you really have SP-2000 model? Asking, because you wrote wrong manual carrier model. 

MFC10AY is manual carrier for SP-3000

MFC10Y is manual carrier for SP-2000 ( absolutely different and older model ) . 

Edited by Minilab service

Share this post


Link to post
Share on other sites

Which software version installed on SCANNER computer? On main window with mouse press "i" and you see versions. There should be MS11 version, S2 version, or A1 version.

Which printer is connected to your FMPC ?

MS01 version 3.2 doesn't exist. There are versions 2.1, 2.5.5, 3.0, 3.1, 4.0, 4.2 . 

Please provide full and correct information.

On SP3000 focus can make using regular film ( slide in your case ) . Just go to maintenance menu ( password 7777 ) , scanner adjustment, Focus Position Adjustment and make focus there.

Edited by Minilab service

Share this post


Link to post
Share on other sites

FMPC MS01 3.0 connected on LP5700.

This is exactly notified on the SP Ver.Scanner: 3.0-AE-822.

I have performed all these operations but the focus adjustment seems not to be done properly.Since I made this adjustment I have two error messages at the start of the scanner (see image attached). Then everything works normally except my new manual mask.

Screenshot_20190511-190741_Gallery.jpg

Screenshot_20190511-190747_Gallery.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

You still didn't provide full information. Probably on your scanner installed MS11 for SP-3000 ( version 2.0-0E-030 ) . This software on scanner loaded S1 software version 3.0-AE-822 , S4 software version 3.0-0X-480 and S30 software version 3.0-0E-141. Might be there additionally installed some optional modules.

W-4352 and W-4353 errors are not related with focus. These errors mean data on disk mismatch data on boards. Only you can know, where you have correct data. Did you change CTB and CLE boards? Did you install scanner without loading backup, or used backup from other scanner? You have to match data, but have know where have correct data ( on boards, or on hard disk ) . Using service menu can transfer data from hard disk to board, or from board to hard disk. Scanner with W-4352 and W-4353 errors should work. 

When installed 3.0-AE-822 then on scanner computer you should see 0321 menu ( Focus Position Adjustment ) . There have make focus using regular film and mask should be registered.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tank you for your detailled.

I did the manipulation in menu 0331 with my slide mask under cache. I installed a color negative with an image on it in a slide cache.

 

What do you mean regular? A negative with a well-exposed photo, a blank or neutral grey negative, a target? Sorry but I don’t understand this English term.

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 hours ago, Minilab service said:

Hello. When question is in English I can answer it.

Exactly. I advise him to address in English so he can learn more from people on this forum. Thank you again for your support Minilab Service.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I apologize for the errors but I work alone in my store and goes through Google translate at the same time to respond and made typing errors could get me mixed up with the references.

I put a number of good negative and reversible films and when I do Ok at the bottom of the 321 menu I go back to the 03 Scanner Adjustment/Maintenance menu with the W-4806 message. I validate Ok and still the same problem?

 

Screenshot_20190512-124556_Gallery.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

W-4806 means the focus calibration is not performed yet. Perform the focus calibration.

Did you try to adjust focus for 135 manual mask, or mask for mounted slides? If here 135 manual mask then you should use negative film. If it is mask for mounted slides then can be positive ( mounted slide ) . 

Put film and run focus calibration. When calibration successful you should see focus value ( digit with - sign, or without it: for example -3 , 8 , 4, -16 or  some other value ) . Only then you can enter it and focus would be completed. Now on your screenshot do not see focus value. There just see ----- and nothing else.

Try do calibration for some other mask. Pay attention - with exact mask you have use correct diffusion box.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Finally after searching and trying all the menus and trying all the possible configurations I finally found the solution ! 

I go to  to film carrier ID setup/Delete
setup and maintenance 04 carrier adjustment
then 0450 film carrier ID setup/delete without any carrier installed then I select HD Backup. After this I can performe 321 menu.

I scanned 100 slides and everything worked perfectly. I especially thank Minilab service for its help. Thank you.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...