Jump to content

Fujifilm Fr330 Minilabs Impossible To Keep Calibration


kasa
 Share

Recommended Posts

Hello Dear minilabhelp community,

I'm requesting a little of your time to help me with a little problem with a [Fujifilm - Frontier 330 - slp 800 sc] minilab.

 

Some days things are going good, no issues whatsoever and some others days (like today) things are turning very bad. No matter how many calibrations i try, it looks like the lab refuses to keep the correct settings. It happens with every paper types, every magazines and the problem appears to be totally random... Some times i can make a hundred prints without any problem and some others times, i can't do 2 or 3 in a row, without that kind of printing issues.

 

Usually the lab gives me

green(post-8606-0-35633800-1359820573_thumb.jpg), then red(post-8606-0-14142400-1359820572_thumb.jpg), then good(post-8606-0-93345500-1359820570_thumb.jpg) calibration test. 3 tests no more.

 

But since a few weeks now, some pictures are turning

green(post-8606-0-58917400-1359820574_thumb.jpg) or red(post-8606-0-78713700-1359820575_thumb.jpg&post-8606-0-91289400-1359820576_thumb.jpg) for no reasons.

 

As You may notice, sometimes it's the whole picture, sometimes just a quarter and lately, just a little strip. I tried to recalibrate of course and the least i can tell is : that it's no working everytime...

 

So my question is, do you think it's related to AOM Driver or Laser? I have a little idea because I looked through for forum for quite some times, but I wanted to show You examples in my case, to be "sure".

Thanks in advance for any suggestions/advices!

Link to comment
Share on other sites

It will be AOM driver faulty (the middle print has magenta tint - not red ) . To be sure change B and G channels ( B input with G input and B output with G output ) . If after that you will have color instability in B channel ( Blue - Yellow ) , then you will be sure that it is AOM driver problem. Then you have change it with repaired or new. 

Link to comment
Share on other sites

It will be AOM driver faulty (the middle print has magenta tint - not red ) . To be sure change B and G channels ( B input with G input and B output with G output ) . If after that you will have color instability in B channel ( Blue - Yellow ) , then you will be sure that it is AOM driver problem. Then you have change it with repaired or new. 

Hello Minilab service, thanks for your reply,

 

Yes it's Magenta, sorry.

 

So we tried to switch G&B channels yesterday. Back on, first print out (without calibration, just to see) was very very Magenta, almost purple (i'll scan and add it in this post later today), then we re-calibrated 3 times (First was a little magenta, the second was somewhat blue-ish and the third was correct to me & confirmed good by the densitometer).

 

After that, we printed some pictures without problem. We will continue to print later today until we get another problem and I'll will update the topic with all the news.

Edited by kasa
Link to comment
Share on other sites

So we tried to switch G&B channels yesterday. Back on, first print out (without calibration, just to see) was very very Magenta, almost purple

post-8606-0-12258700-1359961009_thumb.jpg

 

then we re-calibrated 3 times (First was a little magenta, the second was somewhat blue-ish and the third was correct to me & confirmed good by the densitometer).

post-8606-0-22220600-1359961406_thumb.jpgpost-8606-0-21490000-1359961414_thumb.jpgpost-8606-0-91324400-1359961421_thumb.jpg

After that, it printed good

post-8606-0-94714000-1359964122_thumb.jpg

And we got no problems with the next of the 102x100 pictures we made after that (more than fifty).

 

 

Then we loaded 152x100 paper and made some calibration:

post-8606-0-61003200-1359964193_thumb.jpgpost-8606-0-57682200-1359964194_thumb.jpgpost-8606-0-42362200-1359964195_thumb.jpgpost-8606-0-34451800-1359964196_thumb.jpgpost-8606-0-50145500-1359964197_thumb.jpgpost-8606-0-63765800-1359964198_thumb.jpg

 

Looks like the colors changed, yellow-ish and blue-ish are definitely new colors. And so, it's a faulty AOM driver confirmed to You people? Just want to be sure.

 

Thanks in advance.

Edited by kasa
Link to comment
Share on other sites

Yes, it will be AOM driver faulty. At first G channel is very weak ( if compare with B ) and G AOM driver channel has not stability. Due that after channel switching you had strong Magenta ( strong B channel has driven G color ) and you have non - stability between Blue and Yellow  ( before switching was not stability on Green - Magenta ) . 

Where are you from ? Maybe I could help you solve your problem ?

Link to comment
Share on other sites

Hello Minilab service, Thanks again for your reply,

 

With your explanation, the situation seems now clear like water. We have to buy another AOM or fix this one.

So I asked some companies to send us their prices and availability, and now I'm waiting for their responses.

 

The shop is located in South of France, there:

Le Photographe de Vidauban

https://plus.google.com/116781483442316361544/about?gl=fr&hl=fr

Link to comment
Share on other sites

Hello ghn5ue,

 

You waited 2 or 3 years with the same problem? Man, you're really patient. The clients here, are definitely not. Make them wait around 15 minutes for any reason and they go away to the nearest shop, letting You print their picture for nothing and making You bad publicity because the print wasn't done in sixty seconds. :(

Link to comment
Share on other sites

When the problem would happen, we would either just calibrate it to get the color back in line or shut down and restart the machine.  Sometimes it would go a few months without change, other times it would happen once or twice in a day.  When it became an almost daily problem, we replaced the AOM driver.  At that time refurbished ones were not available from other companies, all we could get was a new unit from Fuji (cost about $4000.00).

 

And yes I do have patient customers :)  Many of the are professional photographers who don't mind waiting a little if it means better quality .

Link to comment
Share on other sites

@ghn5ue:

Not so surprising to me. In 2009 a subcontractor from Fuji France made a competitor pay around 10000€ for a (brand-new) bundle including AOM & Laser units. And the same subcontractor still asks 2900€ now for 1 AOM unit, the shopkeeper asked him monday morning. Big difference.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...